VPRO Gids 40

1 oktober t/m 7 oktober
Pagina 50 - ‘Uitdijend universum’

Uitdijend universum

Anke Meijer ,

Opnieuw vormt een van Sally Rooneys bestsellers de basis voor een aangenaam voortkabbelende miniserie.

Bobbi (Sasha Lane) en Frances (Alison Oliver)

Het ‘Rooney-verse’ wordt het inmiddels genoemd, de wereld waarin de romans en boekverfilmingen van de jonge Ierse schrijver Sally Rooney zich afspelen. Na drie bestsellers van haar hand, en de gelauwerde verfilming van Normal People in 2020, is dit universum onlangs uitgebreid met de miniserie Conversations With Friends, naar Rooneys eerste boek.

Van regisseur Lenny Abrahamson mag Conversations With Friends geen vervolg op die eerdere miniserie – die hij ook regisseerde – genoemd worden, maar familie zijn de twee zeker wel. De sfeer, het tragere tempo, de mooi gefilmde intieme scènes en prettige soundtrack voelen uiterst vertrouwd voor iedereen die genoot van Normal People.

Dat het tempo van de miniserie, zeker in vergelijking met veel andere series van nu, voelt als een kabbelend beekje, is heel bewust, vertelde regisseur Abrahamson toen we hem eerder dit jaar spraken. Want als het succes van Normal People iets bewees, dan is het dat kijkers helemaal niet altijd constante actie van hun series eisen.

‘Dankzij Normal People wist ik al dat er een aandachtspanne is voor subtiel drama. En met Conversations With Friends gaan we zelfs nog een stukje verder, ook omdat dit het moeilijkere, ingewikkeldere boek is.’

Waar Normal People draaide om een allesverzengende, eerste liefde tussen Conell en Marianne (onvergetelijk gespeeld door Paul Mescal en Daisy Edgar-Jones) kijkt Conversations With Friends naar een vierhoekverhouding. Centraal staan de 21-jarige Ierse Frances (de overtuigende nieuwkomer Alison Oliver) en haar ex-geliefde en inmiddels beste vriendin Bobbi (de Amerikaanse Sasha Lane). Wanneer de twee een vriendschap aangaan met schrijver Melissa (Girls’ Jemima Kirke) en haar man Nick (Joe Alwyn uit The Favourite), worden de verhoudingen ingewikkeld. Zeker als Frances een affaire krijgt met Nick.

Omdat affaires minder makkelijk te omarmen zijn dan een onschuldige eerste liefde, werd Conversations With Friends toen het eerder dit jaar uitkwam, iets minder enthousiast ontvangen dan Normal People twee jaar daarvoor. Dat neemt niet weg dat het Rooney-verse een pracht van een serie rijker is.