VPRO Gids 39

24 september t/m 30 september
Pagina 58 - ‘Meer kleur in beeld’

Meer kleur in beeld

Tara Lewis ,

In Over Kleur Gesproken gaan acteurs en filmproducenten in gesprek over het gebrek aan representatie op het scherm.

Daniël Kolf in gesprek met Jacob Derwig

Twee witte Nederlandse soldaten schieten (de eentje met iets meer tegenzin dan de ander) vier Indonesische mannen dood tijdens een standrechtelijke executie in Nederlands-Indië. Met deze scène uit de film De Oost over de koloniale oorlog begint het gesprek tussen acteurs Daniël Kolf (25) en Jacob Derwig (53).

De dialoog tussen de twee acteurs vult de eerste aflevering van het tweede seizoen van Over Kleur Gesproken, waarin mensen uit de filmindustrie met hetzelfde beroep (één wit, één van kleur) met elkaar in gesprek gaan over het gebrek aan representatie op het scherm. Tijdens het Nederlands Film Festival is iedere dag één aflevering te zien.

Wat Derwig opvalt aan het fragment uit De Oost? ‘Dit is een nogal mannelijke film. Volgens mij zitten er twee vrouwen in, eentje die een hoertje speelt en de ander een moeder. Maar daar hebben we het vandaag niet over, denk ik?’

Hij vermoedt dat Kolf het fragment heeft uitgekozen om de witheid van de film. Dat blijkt anders te liggen. Kolf: ‘Ik vind het tof dat Nederland op het punt is waarop ze het willen hebben over hun zwarte bladzijden.’ Juist dat prijst hij in De Oost, terwijl hij tegelijkertijd het witte, mannelijke perspectief beaamt.

Praten over gebrek aan representatie heeft op voorhand iets belerends en daarmee licht vermoeiends. Het gesprek tussen Kolf en Derwig is dan ook af en toe ongemakkelijk, omdat de besproken zaken nu eenmaal beladen zijn. Het helpt dat de sobere opzet van het programma (twee mensen tegenover elkaar), zowel confronterend als ontwapenend werkt. En de bijna tastbare aanwezige wil van beide acteurs om nader tot elkaar te komen maakt ook een hoop goed. Ondertussen symboliseert het gesprek een veel bredere kloof dan alleen de filmindustrie. (Kolf: ‘Als er een kroeg zou zijn waar wij elkaar elke vrijdag zouden zien zouden wij veel betere vrienden zijn.’)

De komende dagen gaat actrice Jennifer Hoffman in gesprek over Aziatische representatie met Hui-Hui Pan, zit castingdirecteur Susanne Groen tegenover regisseur Michiel van Jaarsveld, delen scenarioschrijvers Manju Reijmer en Pieter Bart Korthuis hun inzichten en praat actrice en castingdirecteur Dewi Reijs met producent Annemieke van Vliet.