Warren Beatty, die beter is in Oscars ontvangen dan uitreiken, kan terugkijken op een machtige carrière. De korte documentaire Warren Beatty: Mr Hollywood (2015) zoomt in op de gouden decennia van zijn brede carrière

Vanwege het jubileum van de beroemde misdaadfilm Bonnie and Clyde (1967) mochten hoofdrolspelers Faye Dunaway en Warren Beatty in 2017 de Oscar voor beste film uitreiken. Helaas kregen ze de verkeerde envelop in handen, waardoor Dunaway La La Land (2016) onterecht uitriep tot winnaar. Het dankwoord van de producenten werd halverwege onderbroken om de fout recht te zetten: Moonlight (2016) ging met de prijs naar huis. Pijnlijk.

De combinatie Warren Beatty en Oscars bracht nog meer spraakmakende – en minder ongemakkelijke – momenten teweeg. Het Amerikaanse multitalent uit 1937 is bijvoorbeeld de enige die ooit genomineerd werd in vier verschillende categorieën voor dezelfde film: als acteur, regisseur, scenarioschrijver en producent.

Beatty wordt neergezet als ‘de meest opwindende man in Amerikaanse films’.

In de begindagen van zijn acteercarrière staat Beatty vooral bekend als playboy, nadat hij in de jaren vijftig een romance begon met niemand minder dan actrice Joan Collins. Zijn reputatie als verleider wordt vervolgens gevoed door vluchtige relaties met zijn vrouwelijke tegenspelers. Bovendien maakt de promotiemachine van Hollywood gretig gebruik van dit imago: Beatty wordt neergezet als ‘de meest opwindende man in Amerikaanse films’.

Beatty was toen al geïnteresseerd in meer dan alleen acteren. Als hij halverwege de jaren zestig bijvoorbeeld het scenario van Bonnie and Clyde in handen krijgt, besluit hij zowel de hoofdrol te spelen als de film te produceren. Een enorm succes. En het officiële begin van New Hollywood, de periode waarin met films zoals The Graduate (1967) en Easy Rider (1969) afscheid werd genomen van het klassieke Hollywoodtijdperk.

Still uit de documentaire Warren Beatty: Mister Hollywood

Beatty ontwikkelt zich als een machtig man, die graag zelf de touwtjes in handen heeft. Zo ook bij zijn historische epos Reds (1981), waarvoor Beatty die vier verschillende Oscarnominaties ontving. De nominatie voor beste regie werd verzilverd. Dat het Beatty überhaupt lukte om deze 3,5 uur durende film over een Amerikaanse communist te maken – nota bene tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog – spreekt boekdelen over zijn toenmalige status in Hollywood.

Los van de Oscarblunder in 2017 is Beatty inmiddels behoorlijk uit de schijnwerpers verdwenen. De korte documentaire Warren Beatty: Mr Hollywood (2015) zoomt dan ook vooral in op de gouden decennia van zijn brede carrière, van pakweg eind jaren vijftig tot begin jaren tachtig. Daarmee geeft hij tegelijkertijd een beeld van de filmfabriek die Hollywood heet.

Warren Beatty: Mister Hollywood wordt 18 april om 22:00 uitgezonden op ARTE