VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een broeierige sportfilm van Luca Guadagnino, een waargebeurde publiekspleaser en een Pools drama over een trans vrouw.

Challengers (Luca Guadagnino)

Voormalig talentvol tennisster en coach Tashi Duncan (Zendaya) is getrouwd is met een tenniskampioen die een wat mindere periode doormaakt (Mike Faist). Tashi’s pogingen haar man er weer bovenop te helpen nemen een verrassende wending wanneer hij het moet opnemen tegen de uitgerangeerde Patrick (Josh O'Connor).

VPRO Cinema (★★★★) 'Verbluffend fraai geregistreerde tennismatches'
de Volkskrant (★★★★) 'Liefdesverklaring aan de complexiteit van de liefde'
NRC (★★★★) 'Verrukkelijk dwaze film'
The Guardian (★★★★) 'Absurdly sexy movie'

Radical (Christopher Zalla)

Leraar Sergio Correa komt vol goede moed aan op zijn nieuwe school in het Mexicaanse Matamoros. Hij ontdekt al snel dat er op de school weinig middelen zijn en nog minder enthousiasme. Hij besluit het roer compleet om te gooien en ‘radicale’ methodes te gebruiken om zijn leerlingen te inspireren en een betere toekomst te bieden. 

VPRO Cinema (★★★) 'Idealistische publiekspleaser'
Trouw (★★★★) 'Conventioneel maar verrassend'
NRC (★★★) 'Hartverwarmend'
de Volkskrant (★★) 'Voorspelbaar, sentimenteel onderwijsdrama'

Woman Of... (Malgorzata Szumowska)

Aniela woont al meer dan de helft van haar volwassen leven als man in een Pools provinciestadje. De reis naar persoonlijke vrijheid als trans vrouw onthult moeilijkheden in het huwelijk, het ouderschap, gespannen familierelaties en gecompliceerde houdingen in haar omgeving.

VPRO Cinema (★★★) 'Biedt hoopvolle kijk op een betere toekomst'
de Volkskrant (★★★) 'Relevante film'
Filmkrant 'Tederheid en poëzie'
Hollywood Reporter 'A rare close-up of an older trans woman'

Boléro (Anne Fontaine)

In het Parijs van de roaring twenties volgen we componist Maurice Ravel, die op dat moment als de belangrijkste (nog levende) componist van het land wordt gezien. Ondanks een writer’s block, creëert hij zijn wereldberoemde meesterwerk Boléro.

VPRO Cinema (★★★) 'Gereserveerd en ingehouden'
de Volkskrant (★★) 'Teleurstellend braaf'
NRC (★★★) 'Languissante biopic'
Trouw (★★★) 'Vertelt maar weinig over het ontstaan van een wereldberoemde compositie'

Club Zero (Jessica Hausner)

Op een elitaire, internationale privéschool komt juffrouw Novak (Mia Wasikowska) een nieuw vak geven aan een groepje tieners: ‘bewust eten’. Wat begint met wat lesjes over de voordelen van een plantaardig dieet ontaardt al gauw in gevaarlijk manipulatieve en sekte-achtige colleges.

VPRO Cinema (★★) 'Losgekoppeld van elke herkenbare realiteit'
de Volkskrant (★★) 'Eenduidig en voorspelbaar'
The Guardian (★★) 'Exasperating and baffling movie'
Variety 'Gripping and provocative mind-fuck'

Bed & Breakfast (Ruud Schuurman)

Als workaholic Sarah (Sanne Langelaar) tot haar eigen schrik ontslag neemt, heeft ze geen idee meer wat ze met haar leven aan moet. Ze laat zich overhalen op de B&B van haar tante te passen, maar doet dat met gepaste tegenzin. Wanneer Sarah niet één, maar zelfs twee potentiële lovers ontmoet, wordt ze gedwongen allerlei keuzes te maken.

NRC (★★★) 'Plattelandsfeelgood zonder cynisme'
Veronica Superguide (★★★) 'Leuke knipoog naar B&B Vol Liefde'

Garfield (Mark Dindal)

Als Garfields vader, de sjofele straatkat Vic, onverwachts opduikt, worden Garfield en zijn vriend hond Odie gedwongen hun luizenleventje achter zich te laten en met Vic mee te gaan voor een razend grappige, risicovolle roofoverval.

Trouw (★★★) 'Ongetwijfeld vermakelijk voor kinderen'

Breathe (Stefan Bristol)

Nadat de aarde door gebrek aan zuurstof onbewoonbaar is geworden, leven moeder Maya en haar dochter Zora gedwongen ondergronds. Wanneer een mysterieus stel beweert te weten wat er met Maya's echtgenoot Darius gebeurd is, laat Maya ze binnen in hun bunker.

de Volkskrant (★★) 'Plot is een rommeltje'

Tarot (Spencer Cohen & Anna Halberg)

Wanneer een groep overmoedige vrienden de heilige regel van tarotlezingen schendt, ontketenen ze ongemerkt een gruwelijk kwaad dat in de kaarten gevangen zat. Eén voor één komen ze oog in oog te staan met de dood en moeten ze alles in het werk stellen om te ontsnappen aan de noodlottige toekomst.

Van deze film zijn geen recensies verschenen

elke vrijdag