Trouw en liefdevol zorgt Tineke (91) nog wekelijks voor haar verstandelijk beperkte zoon Job (58).

Al gelijk na de geboorte van haar zoon Job ziet Tineke aan de afwezige blik in zijn ogen dat hij anders is dan anderen. Artsen vinden aanvankelijk geen ernstige afwijkingen, maar als Tineke na ruim twee jaar tegen een orthopedagoog verzucht dat ze niet weet hoe ze haar kind moet opvoeden, antwoordt hij haar dat er geen sprake is van opvoeden, maar dresseren. ‘Ja, dat was natuurlijk een hele harde uitspraak, maar ik was aan de andere kant ook opgelucht; iemand die er zo veel verstand van had, zag wat ik ook zag,’ zegt Tineke in de documentaire Moederhart. Hierin richt regisseur Nousjka Thomas haar camera op Tineke, die op haar 91e nog altijd voor haar zoon zorgt.

Job heeft een zeldzame chromosoomafwijking, waardoor hij het verstandelijk vermogen heeft van een kind van anderhalf. Tineke: ‘Eigenlijk had hij bij zijn geboorte al dood moeten gaan en dat is ook bijna gebeurd. Maar op een of andere manier is hij tussen de mazen van het net doorgezwommen en hij is nou 58.’ Job woont weliswaar in een zorginstelling, maar vanwege groeiende personeelstekorten en nijpende financiën is Tinekes extra ondersteuning onmisbaar. Wekelijks rijdt ze hem naar het plaatselijke zwembad, hijst hem uit zijn hansop, trekt zijn kniebraces en kniekousen uit en zijn zwembroek aan en waadt met haar zoon door het water. Praten doet hij niet, maar als hij tevreden of opgetogen is, zoals tijdens hun terugkerende uitjes naar de snackbar, loeit hij zachtjes (of wat harder).

Thomas is als een vlieg op de muur, ze registreert van een afstand en van nabij hoe het leven van Tineke draait om Job. Ze peinst over de toekomst, veel praktische hulp van dierbaren heeft ze niet. Tinekes dochter woont in Frankrijk en zowel haar man Ab en hun oudste zoon Willem overleden, los van elkaar, bij een tragisch verkeersongeval. Het lijkt allemaal te veel tragedie voor in één documentaire. Maar Thomas blijft – net als Tineke – knap weg van grote emoties en sentiment.

Juist in wat er overblijft, de sobere realiteit, Tinekes dappere aanvaarding van het lot en het ontnuchterende inkijkje in ons zorgsysteem, schuilt de kracht van Moederhart.

2Doc: Moederhart

Donderdag 9 mei

NPO 2 22.05-23.10

de nieuwste documentairetips in je mailbox?